DMA


DMA Internet services
Amsterdamtel: 06 111 48419
e-mail: info@dma.nl

HomeOver DMADienstenSupportPolicy'sReferentiesLinksInfoContactWebMail

Info

Een website ontwikkelen
- Projectorganisatie
- Conceptueel Ontwerp
- Functioneel Ontwerp
- Technisch ontwerp
- Grafisch ontwerp
- Realisatie en Implementatie
- Testen
- Evaluatie
- Communicatie
- Presentatie
Standaard bannerformaten
Second Life
The Dogon code
Zeitgeist
De Duva
Krulletjes
7 sided form and the heart vortex
Learn how to drive your chariot
The Fool
The Exponential Function
Sonnet 146
The Code of Chivalry
It is the sun.
Reading Viracocha!
we weten veel he
Sources
True Majority
Kopie van ...
Weer bericht
Twaalf dagen
Hoe maak je een online formulier.
- FormMail handleiding
- FormMail bedankt
- FormMail Fout
ik wil weten
Sonnet 116
Nasa & the Moon
Toeval bestaat niet
20ste Eeuw Relationele wiskunde
Google lively
Het kiezen van een velig wachtwoord
Computer related acronyms
KPN gooit mailservers dicht


    

Technisch ontwerp

Nu de functionaliteiten voor uw website volledig in kaart zijn gebracht (en zijn geaccordeerd door de projectstuurgroep) wordt het zaak om technische randvoorwaarden voor het bouwen van de website te beschrijven. Dit wordt gedaan door middel van het opstellen van een technisch ontwerp.

Het technisch ontwerp is het overdrachtsdocument naar de programmeurs die de website en de applicaties gaan realiseren.

Veelal worden de volgende randvoorwaarden vastgelegd in het technisch ontwerp:

 • De door de programmeurs te gebruiken programmeertalen.
 • De randvoorwaarden die gesteld worden voor de koppeling van de website aan de bestaande systemen (back-end)
 • De structuur van de gehanteerde databases met daarbij de indeling van de databasevelden.
 • De technische infrastructuur, protocollen en applicaties waarvan de te ontwikkelen website gebruik gaat maken.
 • Bepaling van de webbrowser, schermresolutie en systemen
 • Beveiliging van de website
 • Het regelen van de domeinregistratie.

Programmeertalen

Dynamische webapplicaties, die ontwikkeld worden om te communiceren met de bestaande systemen en databases, worden vaak geprogrammeerd in de talen php, asp/dotnet, perl, coldfusion of Java. Wel zult u bij uw Internet Hosting Provider moeten navragen welke scripting talen door hen worden ondersteunt.

Koppeling

Een belangrijk element binnen het ontwikkelen van een website is het koppelen en integreren van de website aan de bestaande bedrijfsprocessen.

Database

De databases zijn de spil waar rondom uw website wordt gebouwd. Enerzijds worden hierin uw content en producten opgeslagen, anderzijds worden er alle relevante gegevens van uw klanten in opgeslagen. Zoals eerder vermeldt is het aan te raden om per gebruikte databases een functioneel ontwerp op te stellen. De bepaling van de inrichting van de databaseomgeving wordt sterk beïnvloed door de vraag of er een koppeling met de bestaande omgeving tot stand wordt gebracht. Zo kunt u ervoor kiezen dat uw productcatalogus en online-klantgegevens worden opgeslagen in de al aanwezige databases binnen uw organisatie. Voorbeelden van te gebruiken databases zijn MySQL, MS SQL, Oracle, Filemaker en Informix. Het vullen van de erkende databasevelden via uw website kan op verschillende momenten (events) gebeuren:

 • aankoop van een artikel
 • retour zenden van een artikel
 • abonneren op een nieuwbrief
 • meedoen aan een online-poll of prijsvraag
 • of het aanvragen van informatie.

Hoe werkt het in de praktijk?

Er wordt een webpagina met een standaard layout gemaakt. Daarnaast komt een databasebestand, waarin de gegevens van uw producten worden opgenomen. U kunt bijvoorbeeld denken aan een database met velden voor productnummer, omschrijving en een plaatje. Wanneer deze bestanden op uw website staan, kunnen ze aan elkaar worden gekoppeld. Bezoekers klikken op de link van de door hen gewenste informatie en de sjabloon van de webpagina wordt vanuit de database gevuld.

Het opzetten van een dergelijke website is specialistenwerk en dus kostbaar. Deze investering kan zichzelf terugverdienen, doordat het onderhoud van uw website veel eenvoudiger en sneller gaat. Bij het toevoegen van nieuwe producten hoeft u geen nieuwe webpagina's te maken. U voegt slechts de gegevens toe aan het databasebestand en uw website is weer up-to-date!

Koopt u een kant-en-klare webshop met daarbij een of meerdere databases dan is het zaak om na te vragen of deze databases gemakkelijk zijn aan te passen op uw wensen. Niets is vervelender om achteraf te moeten constateren dat door uw gewenste gegevens niet kunnen worden opgeslagen.

Webbrowser, schermresolutie, systemen en kleurengebruik.

Tijdens de technische ontwikkeling van de website moet terdege rekening worden gehouden met het (wereldwijde) gebruik van de webbrowser. Internet Explorer(IE) van Microsoft is hierin marktleider maar FireFox en Google Chrome zijn ook sterk vertegenwoordigd.

Het uiteindelijke resultaat is in eerste plaats afhankelijk van de instellingen die de gebruiker in zijn browser kan opgeven. Daarnaast hebben de verschillende typen browsers de eigenschap om sommige html-code verschillend weer te geven. De website http://www.anybrowser.com biedt u de mogelijkheid om uw website te bekijken in verschillende resoluties. Echter een goed webdesignbureau zal u er voor zorgen dat u zich geen zorgen hoeft te maken op dit gebied.

Naast de gebruikte browser speelt ook de beeldscherminstelling op de pc's van uw bezoekers een belangrijke rol in de presentatie van uw website op het internet. Allesbepalend hiervoor is de schermresolutie die uw bezoeker heeft ingesteld. Hoe lager deze resolutie is, hoe minder er uiteindelijk van de website zichtbaar is. Een goede webdesigner zal daarom rekening houden met de scherminstellingen die internetgebruikers in het algemeen hanteren (1024 x 800 pixels)

Ook zal het webteam zich moeten afvragen op welke systemen de website bezocht moet kunnen worden. Hier spelen met name windows en de Mac een bepalende rol. Het kan voorkomen dat de weergave van uw websiteverschil oplevert tussen de Mac en de standaard pc.

Beveiliging

Een belangrijk aspect op van uw website is de beveiliging. Als uw klanten bij een bezoek aan uw website hun gegevens invullen en achterlaten, dan mogen ze redelijker verwachten dat u deze vertrouwelijk behandeld. Vreemd genoeg schort het daar nog wel eens aan en lukt het nog altijd om hele klantenbestanden in te zien, door achter een domeinnaam wat specifieke codes in te typen, waardoor zich onbeveiligde directories openen. Dat is geen kwestie van techniek maar van achteloosheid.